Premiären närmar sig för Första gången | Sörmlands­bygden

Premiären närmar sig för Första gången

Imorgon fredag, första maj, är det revypremiär i Vingåker. Då går ridån på Vidåkersskolan för ”Första gången”. Så heter nämligen förstlingsverket av de unga amatörartisterna.
–Nu börjar det ta form, säger amatörregissören Niclas Strand, som dock vill tona ner förväntningarna något.
–Det blir ju inte riktigt som Tjadden…

Det har inte varit lätt att sätta upp en revy i Vingåker. Jo, material har det funnits nästan till överflöd, men det har funnits många praktiska problem att lösa. Problem, som man kanske inte alltid har med i beräkningarna, när man för första gången sätter upp en egen revy.
Det har gått åt mycket tid till förberedelser, repetition och att ordna små, men också viktiga detaljer. Som att fixa frackar eller se till att dekoren blir lika tjusiga som uppsättningen totalt. Sedan handlar det om marknadsföring. De unga revyaktörerna vill gärna se fler än de närmast anhöriga i bänkraderna, när der blir dags för premiär och för ”andra gången”, andra föreställningen 2 maj.
Niclas Strand tycker att det börjar bli ett helt annat flyt över revygänget de senaste dagarna. Nu har han också helt tagit över regiarbetet.
–Nu börjar det ta form. Tidigare var skådespelarna, orkestern och dansarna var för sig. Nu är vi tillsammans. Det här har blivit sedan vi kom ned i logerna.
–Det börjar bli roligt. Man hör folk sjunga i logerna. Så ska det vara på en teater.
Hela ensemblen ställer verkligen upp till kanske mer än 100 procent. Niclas pekar på att ungdomarna som står på revyscenen ”offrat” fredagskvällar och till och med Valborgsmässoafton för att bjuda Vingåkersborna på revy igen.
–Det är verkligen roligt att se hur alla ställer upp. Vi har också väldigt roligt. Nu börjar det bli plats för improvisationer.
De medverkande har haft god hjälp av föräldrar som fått ställa upp på olika sätt. Och man hoppas kunnga ge en hel del tillbaka. Från scenen.

Inger FredrikssonBILDTEXT

–Stå inte i vägen, du skymmer pianot! skojar Niclas Strand med Helen Törnqvist. Båda tillhör huvudrollsinnehavarna i revyn ”Första gången” som har premiär 1 maj i Vingåker.

Rulla till toppen