Sugna ungdomar spelar upp | Katrineholms-Kuriren

Sugna ungdomar spelar upp

40 år sedan Vingåker hade en egen revy

Det är precis 40 år se’n senast. Då var det IOGT som spelade upp och ut kring dåtidens händelser i bygden. När Vingåkersrevyn tas upp igen med premiär den 1 maj är det ett spelsuget gäng med 20-talet Vingåkersungdomar, som gett sig i kast med uppgiften att, som uppslagsboken säger, framträda i ett sångspel med anspelningar på dagsförhållanden och levande personer.
Scenen är förstås Vidåkersskolans aula, och även om revytolkarna funnits i medvetandet i många år, så var det först i januari månad, som en handfull ungdomar med Niclas Strand och Helen Törnqvist i spetsen bestämde sig: nu sätter vi igång!

Kontakter togs
Sagt och gjort. Kontakter togs och Studieförbundet Vuxenskolan och Vi Unga, som direkt ställer sig bakom satsningen med bl a ekonomiskt stöd. Allt medan revyryktet började sprida sig, och den ena skådespelartalangen efter den andra anmälde intresse att vara med. Så att när ridån går upp den 1 maj återfinns 20 medlemmar i ensemblen, förutom dussinet funktionärer vid sidan av.

– Det har gått av bara farten, säger Helen Törnqvist och vill gärna framhålla det fina föräldrastödet under repetitionstiden. Liksom inte minst den hjälp man fått med åtskilliga detaljer av Katrineholms revypappa Åke Jakobsson samt Pia Widlund när det gäller koreografin. Liksom att flera firmor och företag sponsrat med smink, blommor och kostymer med mera.

Tankar har funnits
Tankarna på att återuppväcka Vingåkersrevyn har som sagt funnits länge, utan att något hänt förrän Niclas och Helen tillsammans med Ulrika och Monica Ridell, Cindy Pedersen och Tobias Landler konstaterade att tiden var mogen.

– Niclas är ju den ende som över huvud taget har revyerfarenheter (från Katrineholmsrevyn i fjol), men viss scenvana har en hel del av oss, berättar Helen Törnqvist, som för egen del varit med i flera teatersammanhang med Vi Unga och nu ser fram emot premiären den första maj.

26 nummer
Precis som det ska va’ i en revy kommer aktuella händelser och personer i Vingåker med omnejd att hamna i fokus på Vidåkersscenen, varvat med sång- och dansnummer. Även om planering och repetitionstiden varit kortkort, så tycks det inte ha varit några större problem att hitta vare sig händelser eller Vingåkersbor som har sina poänger. Inte mindre än 26 nummer ingår således i den första Vingåkersrevyn i modern tid, varav fyra består av dans och lika många med hela ensemblen.

– Nog har det hänt tillräckligt för att ge underlag för en Vingåkersrevy, instämmer Niclas Strand och kan förstås inte undgå att avslöja, att den knepiga utgången av valet, liksom politikerna, naturligtvis har sin givna plats bland revynumren.

Finslipning
För närvarande pågår såväl finslipning i repetitionerna som biljettförsäljning. I båda fallen verkar det lovande…

– Naturligtvis går vi omkring och hoppas att det ska bli succé. Likaväl som vi hoppas, att publiken inte har alltför stora förväntningar. Vi är ju varken Hagge Geigert eller Karde Mumma, utan ett gäng ganska oprövade ungdomar med ambitionen att sprida glädje, som Nicklas säger med ännu en förhoppning – att den första Vingåkersrevyn kommer att följas av flera.
Text och foto: LINOBILDTEXTER

Visst kan vi utnämna Niclas Strand till Vingåkers nye revypappa. Även om han tills vidare kallas repetitionsledare och här ses tillsammans med hela ensemblen under en av repetionerna på Vidåkersscenen.

Dansöserna Anna-Carin Andersson, Hanna Hallberg och Åsa Abrahamsson, i en can can-inspirerad pose.

Rulla till toppen