Första gången gav mersmak | Sörmlands­bygden

Första gången gav mersmak

Nästan som revyrävar redan…

”Vad duktiga dom är!”
Det var det samlade omdömet redan i pausen, när Vingåkersrevyn hade premiär på ”Första gången”.
Inte heller andra akten fick premiärpubliken att byta åsikt
.

Vingåkersborna, och för all del en och annan utsocknes också, hade verkligen svarat på de unga revyamatörernas ansträngningar att sätta upp en uppsättning. Alla premiärbiljetter var slutsålda och en och annan väntade för att se om det blev några platser över. I stort sett var Vidåkersskolans aula fullsatt till sista plats, när det var dags för ridån att gå upp.
Premiärpubliken behövde verkligen inte bli besviken. Redan i första numret tog föreställningen fart i en festlig, välsjungen förklaring till framträdandet.
Nu var alla vänligt inställda och skratt- och applådberedda. Skrattmusklerna gymnastiserades sedan i sketch efter sketch med några avbrott för rena dansnummer. Här skojades det friskt med såväl lokala som centrala angelägenheter i en trevlig blandning av eget och införskaffat material.
Andra akten startade lika fartfyllt den. Nu var det FriskisåSvettis som parodierades. Hela ensemblen jympade till högaktuella ”Vintern rasat”, förvanskad till ”Fettet rinner ut ur våra kroppar”. En annan höjdpunkt var numret om Miljö-Schlaug. Här stod ”hippierna” Cindy och Sara Pedersén på scen tillsammans med Helen Törnqvist och var så seriöst töntiga som de bara kunde bli i bästa flower-poweranda. Det var fler än publiken som till sist hade svårt att hålla sig för skratt.
Ett annat lokalt inslag visade hur det går till i maktens korridorer i Vingåkers kommunhus. Herrar K.G och K.G. roade sig på egen hand på kommunchefens rum.
Ska fler höjdpunkter nämnas, så blir det pizzerianumret och Helen Törnqvists Tjadden-inspirerade monolog. I pizzeriasångnumret om Vingåkers fyra näringsställen av det här slaget kom verkligen spelglädjen fram. Inte ens Nils Poppe kunde ha spelat över mer för att få medspelarna ur balans. Här bjöd verkligen skådespelarna på sig själva!
Helens kärringragata var obetalbar. Att det finns så mycket man kan göra med ett ansikte! Men det var inte bara mimiken som var bra, texten höll också. Ragatan avslöjade dessutom vem som är Vingåkers sexigaste karl, ”den enda karl som är sexig med snus inne”.
En eloge ska också ges till de duktiga scenarbetarna som idogt ställde in och flyttade ut bord, stolar och annat som behövdes i föreställningsväg. Ytterligare värda att uppmärksammas är den unga orkestern som svarade för merparten av de musikaliska inslagen.
Med ett undantag höll samtliga nummer en hög och jämn kvalité. Ungdomarna var, som enskilda i publiken så riktigt uttryckte det, mycket duktiga. Därför belönades de efter premiärföreställningen med både stående applåder och en rad inropningar.
Stämningen var förstås den allra bästa efter den lyckade premiären. En av de allra lyckligaste var Niclas Strand, som svarat för regin.
–Jag är så nöjd. Jag har varit så nöjd. Nu är jag stolt över mina barn. Det hade inte kunnat bli bättre. Nu får man igen för allt arbete.
Niclas hade fått ta emot lyckönskningar både Katrineholmsrevyn och från Högsjörevyn.
–Före premiären tänkte jag, aldrig att jag är med och sätter upp en revy igen. Nu börjar planerna komma om nummer till nästa år, sa Niclas innan han gav sig iväg med de övriga medverkande och firade premiären – på en av pizzeriorna!
Så det blir säkert tradition med revy igen i Vingåker. ”Första gången” gav mersmak.

Inger FredrikssonBILDTEXTER

Nästan som revyrävar redan… De hade inga problem med premiärnerver i det unga revygänget i Vingåker. De bjöd på sig själva, så att publiken storskrattade under största delen av ”Första gången”. På bilden hänger Helen Törnqvist samt Cindy och Sara Pedersén läpp, i ett tröstande nummer tillägnat Miljö-Schlaug.

Niclas Strand, Joachim Nässlander, Conny Andersson och Tobias Landler drev hejdlöst med att Vingåker har fyra pizzerior.

Rulla till toppen