Omväxlande blandning | Sörmlands­bygden

Omväxlande blandning

Kaffe me´ dopp

Vingåkersrevyns ”femma” är precis som kaffe kan vara. Det är varmt och beskt, svagt och starkt i en omväxlande blandning.

Första koppen av ”Kaffe me´ dopp” är oväntat svag. Det enda riktiga höjdarnumret är Sossegossarna, som förklarar varför det är så få bönor i politiken i Vingåker. Melodin är lånad av Karl Gerhard och texten, som Helen Törnqvist svarat för, är riktigt finurlig.
Men styrkt av pausens viktiga vara, blir andra koppen så stark att den motsvarar de förväntningar Vingåkersrevyn byggt upp under de fem år den spelat en betydande roll i Vingåkers kulturliv.
Redan i första numret avslöjas sagan om Säfstaholms slott. Det är egentligen utsatt för en förbannelse – slottet ska bli en turistattraktion! Här är dekoren infernaliskt uträknad med konstiga pelare.
Nästa höjdare är ”Ge oss ström”, där Niclas Strand och Tobias Landler i en fastetsande melodi med alla medel försöker övertala Patent- och Registreringsverket att elbilen verkligen är en hit som kan göra Vingåker berömt.
I ”påtåren” serveras även några mer eller mindre elaka karikatyrer av relativt berömda personligheter i Vingåker. Allra mest uppskattad av premiärpubliken blev Cindy Pederséns ”Sången om Sonia”. Med en stark text, enkel och effektiv dekor och ett underbart framförande av Cindy, där hon lyckas sjunga falskt på lämpliga ställen helt naturligt, är succén given. Att musiken är hämtad från Sound of Musik (ledmotivet, En värld av toner), gör inte saken sämre. Ett verkligt höjdarnummer helt enkelt, i all sin elakhet.
Conny Anderssons parodi av Kent Wallén ligger inte långt efter, vad gäller utspel. Däremot är texten betydligt snällare.
Ytterligare ett starkt nummer väl värt att omnämna är när Vingåkersrevyn visar hur Carl Bildt har det egentligen. Och det är inte som man kan tro…
Slutligen följer revyn Sverige i tiden, när den låter Veckans Jubilar med dotter äntra scenen.
I årets revyupplaga har nya aktörer fått visa vad de går för. På så vis kan Vingåkersrevyn inte bara leva, utan även överleva sett över tiden. Exempelvis fanns Helen Törnqvist i år i premiärsalongen i Vidåkersskolans aula och tyckte att det var mer nervöst än att stå på scenen.
Även i år svarade orkestern för all musik och den duktiga kören gav sitt stöd åt aktörerna. Till detta kan nämnas scenarbetarna, som skötte sitt arbete utan anmärkning.
Vingåkersrevyn har genom åren skaffat sig fin rutin, men det skulle kanske inte skada om man funderade lite över dispositionen av numren.

Inger FredrikssonBILDTEXTER

Cindy Pedersén gör en jättefin insats i det elaka numret ”Sången om Sonia”. En av höjdarnumren i årets Vingåkersrevy ”Kaffe med dopp”.

Fyra sossegossar, givetvis från vänster Niclas Strand, Johan Skarp, Conny Andersson och Hasse Ekelund, förklarar varför det är så få kvinnor på toppositioner i Vingåker.

Dansarna får allt viktigare uppgifter i Vingåkersrevyn. De medverkar både med sång och dans

Rulla till toppen