De sopar undan all tristess | Katrineholms-Kuriren

De sopar undan all tristess

Vingåkersrevyn ger Farväl Tristess i tre föreställningar under april. Den unga uppsättningen lovar fart, stämning och lokalpolitiska aktualiteter. Där ska alla roas och underhållas, utan att någon tar illa upp eller blir illa berörd.
I två akter och drygt två timmar bygger föreställningarna på sång- och dansnummer. Nyheterna för året är att artisterna har mer påkostade scenkläder och att dansarna sjunger samtidigt som de gör sina dansnummer.
– På lördag släpps biljetterna under kultur- och hantverksdagen på Åbrogården, berättar Niklas Strand som är en av de drivande i den unga Vingåkersrevyn. Sista föreställningen har vi på Valborgsmässoafton. Publiken kan i lugn och ro parkera bilen för att först se revyn och därefter gå till slottet för att fira våren.
Vingåkers revygäng är ett ungt och mycket ambitiöst arbetande sällskap. Yngsta medlemmen är 13 år och den äldsta 22. När revygänget knepade och knåpade med textmaterialet gjorde några studiebesök på kommunfullmäktige.
Vad besöket gav i sketchväg får publiken uppleva i Vidåkersskolans aula där föreställningarna ges i samarbete med studieförbundet Vuxenskolan. Men … full och mäktig kanske kan vara en ledtråd, försöker Niklas Strand locka med. Naturligtvis får politikerna vad de förtjänar och så har revygänget på egen hand skrivit om kommunfesten som hålls i parken. Niklas Strand poängterar flera gånger att ambitionen har varit att kupletterna, sångerna och sketcherna skall vara roliga. På scenen är inte Vingåkers revygäng så elaka.
– Till Farväl Tristess har fyra sömmerskor arbetat med scenkläderna, normalt brukar bara två vara igång. Dekoren har jag till största delen arbetat fram själv, säger Niklas.
Förr om åren har revyn spelats upp med musik på kassettband. För årets upplaga har man bjudit in fyra musiker som spelar live. Alla som medverkar i revyn, på eller utanför scenen, arbetar helt ideellt.
– Första året hette revyn ”Första Gången”, andra årets revyrubrik var ”Åh, andra sidan” och årets heter ”Farväl Tristess”, om någon skulle förstå vitsen med det, undrar Niklas Strand.

Text: KJELL O LARSSON
Foto: LINOBILDTEXT

Farväl Tristess heter årets upplaga av Vingåkersrevyn. En mycket ung ensemble, 13-22 år, spelar upp tre föreställningar under slutet av april i Vidåkersskolans aula.

Rulla till toppen