Det här är det bästa de någonsin gjort! | Katrineholms-Kuriren

Det här är det bästa de någonsin gjort!

Så fantastiskt bra! Så proffsigt!
Årets Vingåkersrevy ”Farväl Tristess” hade samlat fullt hus när den i lördags hade premiär i Vidåkersskolans aula. Under det två timmar långa och fullspäckade programmet med sketcher, sång och dans, var det inte tråkigt en enda minut. Nej, tvärtom gavs underhållning på mycket hög nivå, där allt stämde.


Hela revygänget, och då ska man inkludera samtliga, det vill säga skådespelare, musiker, tekniker och de som sköter dekor och rekvisita, har med denna revy höjt sig flera klasser.
Den tredje Vingåkersrevyn ”Farväl Tristess” blev en riktig fullträff. Helt enkelt en lokalrevy som innehåller allt och där dessutom den snygga dekoren och de påkostade kläderna blir en fröjd för ögat.
Årets händelser i Vingåker speglas på ett humoristiskt och lättsamt vis i både sketcher och sång.
Det man hoppat över, och förmodligen medvetet, är de riktigt elaka slängarna till myndigheter och politiker, vilket kan förklara denna lokalrevys titel ”Farväl Tristess”.
Av de 34 numren kan nämnas några godbitar. Sådana är när hela ensemblen sjunger en avskedssång till Stig Malm samt när man samlas i kommunfullmäktige, alla utom ett visst parti, som bara representeras av en tom stol. Även kommunens personalfest, då man måste använda stearinstumpar för att kunna dansa, är en pärla.

Äppelbo
När Helen Törnqvist kommer som turist till Vingåker tror hon att hon kommit till Äppelbo.
Allt tycks ju handla om äpplen i Vingåker och det första som möter en turist är ju den ”osolade kvinnobaken” vid infarten.
I numret Svar (in)Direkt gestaltar Niclas Strand, Hans Ekelund, Linnea Olausson, Theodor Landler, Cindy Pedersen, Conny Andersson och Caroline Olsson ett antal Vingåkerspolitiker när de ska försöka förklara trafikomläggningen i Vingåker, vilket tycks ganska omöjligt.
Helt suverän är Tobias Landler i rollen som en Vingåkersbonde, som är mitt i vårbruket och samtidigt måste till doktorn.
Det finns också en del ”icke-lokala” nummer, exempelvis Mallorca. Helen Törnqvist och Ulrika Ridell sjunger ”herregud vad vi hade skoj på Mallorca” vilket man kan förstå vid åsynen av de två kärlekshungriga spanjorerna Niclas Strand och Conny Andersson.
Dansarna, Ida Kravos, Linnea Olausson, Sara Eriksson, Anna-Carin Andersson och Caroline Olsson släpper loss ordentligt i flera bra nummer, bland annat i en 60-talsmix. Tillsammans med Tobias och Theodor Landler dansar de en härlig och sensuell lambada när de i revynumret Folkparksnostalgi ska spegla Augustibasaren.
En bra och samspelad revyorkester med Thomas Widen (bas), Johan Olofsson (trummor), Henrik Olsson (gitarr) och Oskar Fridell (synt) bidrar förstås också till den fina helheten i årets revy.

Det bästa till sist
För regin i ”Farväl Tristess” svarar Helen Törnqvist medan Niclas Strand är producent.
Niclas Strand, ja. Han är inte alls glömd utan i stället har undertecknad valt att spara det allra bästa till sist. Aldrig tidigare har Niclas Strand visat sådana röstresurser som här.
I solonumret Blåklöver sjunger han ut om familjen Folkegård och undrar om det inte snart är dags att bilda ett Folkegårdsparti.
Han bidrar även med text och sång i ett nummer som måste bli en klassiker. Det är det sista numret i första akten och heter Svindlande affärer. Musiken är O Helga Natt. Den helt svartklädde Niclas står helt stilla och sjunger som den bästa tenor. Men i stället för O Helga Natt sjunger han om kommundirektör Bertil Juhlin samt om vissa kommunaffärer som varit.
Att Niclas Strand var mångsidig visste vi, men att han kan sjunga så det går rysningar i kroppen blev en överraskning. När Niclas, får vi höra dig sjunga originalversionen av O Helga Natt i kyrkan?

Text och foto: MARLENE HAMSCH

Fotnot: Återstående föreställningar av Farväl Tristess är den 29 och 30 april.BILDTEXTER

Om hur fyra generationer upplever livet sjunger Ulrika Ridell, Anna-Carin Andersson, Cindy och Sara Pedersén i det strålande numret ”Ja, det gjorde jag..”

Varför bildar man inte ett Folkegårdsparti undrar Niclas Strand i numret Blåklöver.

När kommunen har personalfest i Folkparken dansar man med stearin under skosulorna.

Dagens ros:
Niclas och Hans Revysällskap.
Ni visar med väl avvägd humor att ni älskar Vingåker. Välkomna igen! Bertil Juhlin.

Rulla till toppen